Opinie

Luchtfoto waterland rechtenvrij

'Stel ontwerpkracht centraal bij aanpak energietransitie en klimaatadaptatie'

COLUMN De kennis van ruimtelijk ontwerpers en erfgoedspecialisten is essentieel bij de aanpak van het belangrijke energie- en klimaatvraagstuk. Dat zegt Syb Groeneveld, directeur-bestuurder Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Opinie

18 december 2018

Go column cover 2

Hoe groot is het groentekort?

COLUMN Net als Milaan moeten we voor de verdichte stad niet alleen een bouwopgave formuleren, maar ook een groenopgave.

Opinie

14 december 2018

plint new babylon

Help! Iets leuks in de plint!

COLUMN Stop met plinten 'niet-wonen' noemen in de plannen voor gebiedsontwikkeling, bepleit plintvriend Oedsen Boersma van SITE. "Winkelsector, open uw ogen voor dit kansrijke en noodzakelijk fundament van onze steden."

Opinie

8 december 2018

Ellen van Bueren door Gebiedsontwikkeling.nu (Gebiedsontwikkeling.nu)

De NOVI als allesbinder?

COLUMN Er is een gapend gat tussen duurzame experimenten en lange-termijnambities. De Nationale Omgevingsvisie kan het bindmiddel bij uitstek zijn, maar moet dat waarmaken in de beoogde perspectiefgebieden.

Opinie

7 december 2018

Go column cover 2

Stop de begripsinflatie in gebiedsontwikkeling

COLUMN Door begripsinflatie verliezen woorden als ‘duurzaamheid’, ínclusie’ en ‘democratie’ hun waarde, terwijl de bijbehorende opgaven juist urgenter worden.

Opinie

28 november 2018

Diversiteit straat

Mondiale macht: aan de slag met lokale kracht

BLOG Welke invloed hebben verschuivende internationale betrekkingen en machtsverhoudingen tussen landen op klimaataanpak, handel en migratie. Drie grensoverschrijdende vraagstukken met gevolgen voor duurzame gebiedsontwikkeling.

Opinie

23 november 2018

New York Times Square

'Voor de eerste keer in haar geschiedenis is New York saai'

COLUMN Max Westerman woonde decennialang in New York, maar sinds kort heeft de stad steeds minder aantrekkingskracht op hem. De kwaliteiten die de metropool ooit zo uniek en spannend maakten dreigen nu te verdwijnen als gevolg van het grote geld.

Opinie

22 november 2018

Go column cover 2

Dromen in Limbo-Italiaanse stijl

COLUMN Wat zijn de overeenkomsten tussen het Maankwartier in Heerlen en Toscaanse steden als Siena en Castel del Monte? Frank ten Have over het bijzondere concept van Michel Huisman, ‘de Limburgse Michelangelo’.

Opinie

21 november 2018

Friso de Zeeuw door - (gebiedsontwikkeling.nu)

6 tips voor corporaties die woningen willen bouwen

COLUMN Volgens Friso de Zeeuw blijft bijbouwen de beste remedie om aan de woningvraag tegemoet te komen. Corporaties kunnen daarbij helpen, maar stuiten op 6 obstakels. De Zeeuw inventariseert en lost op.

Opinie

15 november 2018

Hans-Hugo Smit door Gebiedsontwikkeling.nu (Gebiedsontwikkeling.nu)

Dag inclusieve stad!

COLUMN We moeten af van de term ‘inclusieve stad’, vindt Hans-Hugo Smit in zijn GO Column. “All-inclusive’ is meer iets voor de Spaanse Costa dan voor onze Randstedelijke Delta.” Zijn alternatief: beter OV, zoals naar – waarom niet – De Kwakel.

Opinie

15 november 2018

Go column cover 2

Weten wat je niet weet van de Omgevingswet

GO COLUMN Voor de invoering van de Omgevingswet geldt: weet je wat je nog niet wist, dan gaat er een hele leefomgeving voor je open. Sarah Ros pleit daarom in haar GO Column voor veel betere feitenkennis.

Opinie

8 november 2018

Go column cover 2

De zelfvoorzienende parasiet

COLUMN "Het zal best eens nodig zijn om maagdelijke gebieden voor de verstedelijkingsopgave aan te wenden, maar noem het dan niet circulair of zelfvoorzienend." Daan Zandbelt over de schaalparadox in de circulaire economie.

Opinie

31 oktober 2018

Data

Impact van onzichtbare data op onze leefomgeving

COLUMN Maatschappelijk en economisch worden we steeds afhankelijker van digitale technologie, zoals in de Smart City en via het Internet of Things. In haar column belicht Agnes Franzen de gevaren hiervan, zowel voor de ruimte als de mens.

Opinie

31 oktober 2018

Ellen van Bueren door Gebiedsontwikkeling.nu (Gebiedsontwikkeling.nu)

Op Haagse hoogte: hoe gaan we verantwoord de lucht in?

COLUMN – De grote haast om nieuwe woningen te realiseren en het gebrek aan ervaring met hoogbouw in veel gemeenten is een risicovolle combinatie. Of hoogbouw kwalitatief goede woonruimte oplevert voor de beoogde doelgroep is nog maar de vraag.

Opinie

24 oktober 2018

Go column cover 2

Gigantjes

COLUMN “Ons vak heeft eigenheimers nodig. Mensen die ons volop raken omdat ze iets gangbaars op een radicaal eigen wijze aanpakken.”

Opinie

17 oktober 2018

Ypenburg 15-10-2018

Woningbouw: het goede en het slechte nieuws

COLUMN Er zijn veel meer woningen nodig dan gedacht, stelt Jos Feijtel begin oktober in een column op ROmagazine. Het is daarom onvermijdelijk om ook aan de randen van de steden te gaan bouwen.

Opinie

15 oktober 2018

wageningen omgeving

In de centrifuge van de Omgevingswet

COLUMN Al enige jaren word ik heen en weer geslingerd in de centrifuge van de Omgevingswet. Tussen pessimisme en optimisme, tussen regels en anders gaan werken en tussen naïviteit en realiteit. Ik ben geen juridische insider, maar zeker geen outside…

Opinie

13 oktober 2018

Go column cover 2

Willen we meer of minder nieuwbouw?

"Om wonen betaalbaar te houden moeten we niet te lang tutten over kwalitatieve planvorming. Aantallen doen er toe."

Opinie

10 oktober 2018

Go column cover 2

Wat worden de Deltawerken van het Klimaatakkoord?

COLUMN Volgens het Planbureau voor de leefomgeving zijn de voorstellen voor het Klimaatakkoord technisch haalbaar. Maar spreken ze voldoende tot de verbeelding?

Opinie

4 oktober 2018

amsterdam from above

Woningcrisis in de Metropoolregio Amsterdam

COLUMN De beste remedie om de ‘woningcrisis’ te bestrijden blijft: bijbouwen en toevoegen. Bij grote tekorten zijn ‘distributie’-maatregelen een - noodzakelijke - terugvaloptie. Wat belemmert het tempo? Ik noem een paar factoren die het vereiste tem…

Opinie

28 september 2018